« na kalendář

sobota 26. dubna 2014

Brdská NEJ - Tok (865 m n.m.)

Původně sice bylo v plánu zdolat těch NEJ víc, ale nakonec jsme se rozhodli, že je lepší si nechat něco i na příště chichichi.

Fotky:

ráno jsem při pohledu z okna neviděla nic než mlhu, ale ta se během dopoledne rozplynula a nakonec byl krásný a slunečný den. Teploty se vyšplhaly až nad 20° C.
byl v 9:30 v Komárově na parkovišti u pošty. Všichni to stihli v pohodě, jen naše auto se asi o 20 minut zpozdilo. Nějak mi nedošlo, že na Zličíně jsou dva Mc´Donaldy a tím pádem jsem část své osádky naháněla po parkovištích nákupní zóny. Nakonec jsme se sešli u KFC - to je tam jen jedno chichichi.
Fakt, že jsem z dálncie sjela o sjezd dřív a pak ještě mírně kufrovala v Hořovicích už byl zcela nepodstatný chichichi.

Naštěstí jsme sebou vezli nějaké bílé a červené víno, protože jsme potřebovali "okoštovat" novou vinotéku. Takže jestli se na nás čekavší chtěli mračit, rychle je to u hltu vína přešlo chichichi.

nevrcholového a vrcholového družstva
Kudy jsme jeli a co jsme viděli:
  • Komárov, kde byl start a cíl našeho dnešního výletu.
  • letiště pod Hejlákem, odkud NEodletěl prezident Beneš do exilu, protože letiště v té době zrktáka ještě neexistovalo chichichi.
  • bunkr, vlastně pardon - zkušební a cvičný objekt CE "Jordán", který je už dnes kulturní památkou.
  • vrchol Houpák (794 m n.m.) - to byl ten vrchol s vlajkou. Houpák je sice "jen" dílčím vrcholem NEJvyššího vrcholu Tok a součástí nejznámější cílové plochy VÚ "Jordán", ale bylo tady krásně. Všude rostl vřes a borůvčí a výhledy byly mnohem lepší než z Toku.
  • Tok (865 m n.m.) = NEJvyšší vrchol Brd a Středních Čech. Musím říct, že nebýt s námi Valdek, tak ten vrchol nenajdu.
  • studna U Carvánky, která vysloveně bodla, protože jsme mohli doplnit zásoby vody. Voda z téhle studny je fakt výborná.
  • v. n. Pilská, což byla ta první přehrada při našem sjezdu "z hory".
  • v. n. Láz, což byla ta druhá přehrada, u které jsme kola přenášela přes plot a závoru.
  • občerstvení v Nepomuku. Tak to vysloveně bodlo. Sice jsme sebou jídlo měli, ale přece jenom odpočinek u piva, kávy a čaje má něco do sebe... Tady jsme se také rozdělili na vrcholové družstvo (Valdek, Bu, Jirka a Eva), které vyrazilo dobýt vrchol Praha, a na nevrcholové družstvo (já, Mamut, Honzík a Jardig), kteří usoudili, že dobrého pomálu a další vrcholy jsme si nechali na příště chichichi.
  • Dolejší Padrťský rybník.
  • lovecký zámeček Tři trubky, který nechal vystavět hrabě Colloredo-Mansfeld a jen díky tomu. V době totality nebyl zbořen jen díky tomu, že sem jezdili pohlaváři "všech zemí spojte se". Ještě že tyto zdi neumí vyprávět...
  • Těně = obec, jejíž název zřejmě vznikl od názvu Tienna, což znamená stíny nebo stinná místa.

A kromě toho všeho ještě nádhernou přírodu v části Brdy, která je oficielně veřejnosti stále uzavřena...

58,5 km, 879 výškových metrů. Vrcholová skupina měla cca o 10 km a nějaký ten výškový metřík více.
Moc a moc děkuji Valdekovi za skvělou trasu - zejména 30ti kilometrový sjezd z Nepomuku do Komárova neměl chybku. Jo, není nad to, když někdo "svůj rajón" zná chichichi.
Všem zúčastněným děkuji za skvělou společnost a rosničkám díky za počasí - ve VÚ Brdy jsem už párkrát byla, ale tohle bylo prvně, co jsem tady nezmokla. Pokud tedy nepočítám těch pár kapiček, co spadly, a že jsem tady jednou byla v zimě chichichi.
logo na hlavní stránku copyright © vrstevnice 2014