t na kalendář

pondělí 14. - čtvrtek 17. září 2009

Švýcarsko...

Tak nějak se to schumelilo, že jsem měla možnost jet na 4 dny do Švýcarska. No a takové možnosti nevyužít, to by byl přece hřích.

Odjezd: v pondělí 14. 9. po 13,30 -  jo, práce není holubník . Odjezd se zdařil téměř na minutu a tak jsme kolem druhé odpolední vjížděli na dálnici směrem na Plzeň. Do cíle (Wädenswil u Zürichu) jsme měli cca 720 km a dorazili jsme tam krátce před jedenáctou v noci. A to jsme ještě cca 30 km před cílem stihli mírně zabloudit díky opravě dálnice. 

Co jsem tentokrát stihla navštívit:

* pár fotek - jsou z mobilu, tak omluvte sníženou kvalitu

* Wädenswil - tak tady jsme prošli jen hřbitov, nakoupili v Coop a dali si kávu a pivo v restauraci na lodi. Jo a ještě jsme zakusili, zač je tady parkovné . Pořád ale bylo levnější než parkování v Baselu - tam to už bylo za 6,0 CHF.

* Einsiedeln - rokokový klášter Černé matky Boží (překlad do češtiny) a Benediktinské opatství - do Einsiedeln jsme jeli 20 minut vláčkem. Klášter byl nádherný. Růžovo-zlatá rokoková výzdoba byla prostě úžasná. No a pak jsme prošli Benediktinským opatstvím k soše sv. Benedikta nad klášterem. Byl odsud nádherný výhled na celé městečko.

A ještě jednu zajímavost jsme zaznamenali - kdo chce klášteru a opatství přispět finančně, může to učinit tak, že si zakoupí jednu či více dlaždic na "klosterplatz" před klášterem. Dlaždice jsou k mání od 100,0 CHF/65,0 EUR do 2.000,0 CHF/1.300,0 EUR a zájemce si může na internetu vybrat konkrétní dlaždici, kterou chce "zakoupit" a která pak nese jeho jméno . Ne, tímto způsobem jsme opravdu nepřispěli a žádná dlaždice tak naše jméno neponese. My přispěli poněkud nižším obolusem a to za klášterní víno zakoupené v místním obchůdku.

* Basel - Elisabethen - z venčí to byl zcela obyčejný kostel, ale uvnitř mu nechyběl podnikatelský duch. Místo zakristie byl café-bar a kostel funguje jako divadelní scéna. Přitom to ale na první pohled nebylo vůbec znát.

* Basel - výstava Vincenta Van Gogha - Kunstmuseum jsme sice našli bez obtíží, ale výstavu jsme neviděli. Dav lidí před pokladnou a před vstupem nás velmi snadno přesvědčil, že zase až tak velkými fanoušky slavného malíře nejsme. A tak jsme se místo toho podívali k Rýnu, jeli jsme přes něj přívozem a pak jsme se podívali do Münsteru.

* Basel - Münster - momentálně je stavba částečně zahalena lešením, nicméně výhled na Rýn byl nádherný a bylo možno navštívit jak křížovou chodbu kláštera, tak i kostel. Bohužel naši návštěvu velmi razantně zkrátilo aktuální ladění varhan. Nejprve jsme si mysleli, že slyšíme sbíječku z venčí, ale pak jsme pochopili, že ty pisklavé zvuky vyluzuje mnohem vznešenější nástroj než zednické náčiní... Vnitřek kostela jsme si tak moc neprohlíželi, ale stejně nás nijak nezaujal. Kostelu vévodilo pódium s moderní úpravou připravené na jakýsi koncert a poněkud celkový dojem z interiéru rušilo...

A co jsem nestihla ???

* již po druhé Čínskou zahradu v Zürichu. Tak snad někdy příště...

No a to bylo z mojí 3denní cesty do Švýcarska asi tak všechno. Bylo to rychlé, bylo to krátké, ale bylo to opět velmi a to velmi zajímavé .

na hlavní stránku

copyright © vrstevniceJ 2009