STENOZÁPIS z 36. zasedání Zastupitelstva hl. m. Prahy ze dne 30. 3. 2006

P.  P r o k e š :
Vážené kolegyně a kolegové, chci se zastavit u opatření 1.1, které se nazývá dopravní systémy podporující přeměnu městského prostředí. Předpokládám, že by snad nemělo jít o přeměnu k horšímu. Existuje usnesení rady tohoto ctěného hlavního města z července r. 2003, které ukládá při jakékoli rekonstrukci komunikací nebo vybudování nových komunikací zahrnout i infrastrukturu pro cyklisty. Pečlivě jsem prošel anotace všech projektů, které jsou zde nad tlustou čarou (tzn. navržených k financování z fondů EU – pozn. MP). Je tam spousta komunikací v Karlíně, je tam Broumarská a Chlumecká, kde všude v blízkosti existují na mapách barevné čáry, že by tudy snad nějací cyklisté měli jezdit. Bohužel slovo cyklostezka se v anotacích vůbec nevyskytuje, ačkoli jinak se to hemží opatřeními pro pěší, osoby se sníženou pohyblivostí atd. Musím s lítostí konstatovat, že se neplní nejen gentlemanské dohody, které čelní mužové tohoto města dávají, ale bohužel rada není schopna zajistit plnění svého vlastního usnesení, a to systémově. Tady jsou 2,6 km komunikací bez metru cyklistické infrastruktury. Jestliže jsem tady nedávno vzpomněl zbytečné smrti Jana Bouchala, obávám se, že budováním kapacitního systému komunikací v Karlíně bez cyklistické infrastruktury se mohou podobné případy v budoucnu opakovat. Domnívám se, že bez podstatné změny systému tak, aby rada byla schopna zajistit plnění vlastního usnesení, se nikam nepohneme.

P.  Š t e i n e r :
Vážené kolegyně a kolegové, nedá mi než reagovat na nesmírně demagogický příspěvek pana Prokeše. Usmívá se hloupým úsměvem. Musím říci, že jeho příspěvek ve mně vyvolal spíše smutek z toho, že znovu zde musíme jeho demagogické teze vyvracet. Pane Prokeši, víte velmi dobře – smějte se ještě více, je to nesmírná legrace, že tady obviňujete radu z něčeho, co je nesmysl – že zmíněné usnesení rady hovoří o tom, že v dané oblasti, kde je rekonstruovaná ulice, mají být zabezpečeny vhodné podmínky pro cyklistickou dopravu. Tak je tomu u všech projektů, které jsou zde předkládány, to znamená jak akce v Karlíně, tak akce Broumarská. Ve všech těchto lokalitách je buï již existující nebo připravovaná ve fázi těsně před spuštěním, ještě dříve než budou dokončeny projekty, které máme financovat z JPD2, cyklistická infrastruktura. Vy to víte velmi dobře, je to spíše pro kolegy, kteří se možná touto demagogií nechali trochu ovlivnit. Je mi hloupé zde opakovat, že v oblasti Karlína je v rámci protipovodňových opatření před spuštěním páteřní cyklostezka, která zajiš?uje cyklistickou dopravu v této oblasti, nikoli v oblasti Sokolovské či Křižíkovy ulice, kde jsou podmínky nevhodné. Západovýchodní trasa je zajiš?ována pomocí cyklostezky v souvislosti s protipovodňovými opatřeními. Na Broumarské ulici je situace ještě výhodnější z hlediska cyklistické dopravy. Tam jsou dokonce budovány dvě cyklostezky, jedna z nich přechází Broumarskou ulici, opět v dominantním západovýchodním směru směřuje z
oblasti Kyjí, kyjského rybníka do oblasti Černého Mostu a Dolních Počernic. Vy to velmi dobře víte. Vaše vystoupení bylo nesmírně demagogické a od začátku do konce nepravdivé. Troufnu si konstatovat, že vaše obvinění či téměř urážky na adresu hl. m.
Prahy jsou znovu nepravdivé.

P.  P r o k e š :
Žádné osobní útoky tady nevedu. Musím jen vysvětlit, proč jsem se před chvílí musel smát až jsem se za břicho popadal. Optimismus je někdy jen nedostatek informací. Pracovní skupina pro cyklistickou dopravu předevčírem na svém zasedání dostala oficiální informaci, že slavné protipovodňové hráze nejsou kolaudovány jako cyklistické komunikace a že je na ně vjezd cyklistů z legislativního hlediska zakázán, protože je to ochranná infrastruktura provozovaná firmou SEZAM.

na hlavní stránku

copyright © vrstevniceJ 2006