t na kalendář

sobota 20. května 2006

Hamernický den v Dobřívi a Jínce s ckp13...

Tuto akci pořádal ckp13, ale kdo chtěl, mohl se připojit. Rozhodně to byla akce velmi zajímavá.

Něco málo z pozvánky ckp13 - již od 15. století je obec Dobřív známa kvalitní železářskou výrobou. Z této doby se zachoval pouze vodní hamr, který je dnes unikátní technickou památkou. Jeho vnitřní vybavení pochází z doby od 17. do 20. století. Tlukot kovářských kladiv však na Hamru neutichá ani v současné době. Každý rok, třetí sobotu v květnu se zde koná Hamernický den a celý Dobřív se na jeden den vrátí do starých časů, všude jsou slyšet kovářská kladiva a k vidění je spousta dalších staročeských řemesel.

Kdo chtěl, mohl si ještě něco více přečíst o Dobřívi i o historickém hamru a pro úplnost, samozřejmě, nemůže chybět "nákolácká" diskuze k této akci.

Sraz: byl nejpozději v 8:00 na hlavním nádraží (u kiosku před pokladnami) a všichni přišli včas, takže rychlík R652 jsme stihli bez problémů.

Trasa: Rokycany - Dobřív a Hamernický den (a samozřejmě návštěva Staré hospody, kterou navštěvoval i spisovatel Mošna) - MTZ (mimochodem nádherná cesta lesem) - Stránčice - vojenský prostor Jínce - Valdek - Komárov - Hořovice - Neumětely (tady jsme se zastavili u místa, kde odpočívá Šemík) - Zadní Třebáň (tady jsme jednu chvíli zvažovali vlak, ale byl tak nádherný večer, že jsme ho škrtli - ten vlak, ne ten večer ) - a pak pořád dál podél Berounky směrem ku Praze - závěrečné pivo "u koní" v Radotíně, které bylo opravdu závěrečné, protože nás tu chytl takovej slejvák a bouřka, že jsme po zklidnění povětrnostních živlů vzali zavděk vlakem a ze Smíchova pak metrem . Trasu tvořil Honza z ckp13 a byla naprosto SUPER .

Délka: na tachometru jsem měla rovných 100 km, ale nejvíc z nás najel rozhodně Bananovník, který dorazil domu 2 minuty před půlnocí (taky měl nařízeno být doma "ještě dnes") a na tachometru měl úžasných 144 km.

Zážitků i účastníků bylo dost, takže nejprve co jsem posbírala od druhých:

* od Burísků nějaké to povídání a fotky - (Cyklo)akce » rok 2006 » Brdy, Valdek

* fotky od Bananovníka

* fotky od Honzy

* fotky od Kazy

* a snad někdy budou i fotky od Kamily - musíme počkat, až dofotí film a nechá udělat fotky

Děkuji všem za účast - akce se vydařila a měla všechno, co měla mít = úžasné výhledy, krásnou trasu, kulturní i nekulturní zážitky, hospůdky, sluníčko i déšť. A Honza s Bolínkem konečně nevyjeli z Jínců v Příbrami, ale viděli bunkry, letiště i zříceninu Valdek. A pokud někomu chybělo, že jsme nebloudili, tak vás mohu uklidnit, protože mě se nakonec podařilo zabloudit v metru při přestupu z Béčka na Áčko. Holt jsem zase někde potratila příručku "Sedlák v Praze" .

Tak zase brzo na viděnou .

na hlavní stránku

copyright © vrstevniceJ 2006