t na kalendář

sobota 18. března 2006

Předjarní vyjížďka jihozápadním přípražím...

V úterý to sice za oknem moc jarně nevypadalo, ale všechny (tedy skoro všechny) rosničky slibovaly na sobotu krásný slunečný den s teplotou lehce nad nulou. Prostě den, kdy je hřích nechat kolo zahálet...

V sobotu ráno ukazoval teploměr -3° C a i když obloha nevěstila slunečný den, nebyl důvod cokoli na dnešních plánech měnit. Sraz byl v 10,30 na Výtoni (na náplavce pod železničním mostem) a protože všichni dorazili včas, vyjeli jsme už v 10,35 směr Barrandovský most. Mamut měl tedy ještě snahu nechat si kolo přejet autem a  tím se osvobodit z výletu, ale řidiči byli překvapivě ohleduplní a byť na náplavce moc místa nebylo, kolu se vyhnuli.

O výletu napsal vše podstatné a nezapomenutelné Honza13 a můžete si to přečíst zde.

Ujeto: 66,3 km (nejvíc měla wewerka 89,56)

Trasa: Výtoň - Barandovský most - Prokopské údolí - Barrandov - Slivenec - Ořech - Zbuzany - Jinočany (neplánovaně) - Dobříč - Nučice - Rudná (neplánovaně) - Loděnice - Chrustenice - Nenačovice - restaurace U vycpanýho ptáka - Úhonice - Hájek - Břve - Sobín - Zličín - a dále už každý podle svého vlastního uvážení

Plánovaná trasa je vyznačena zeleně, drobné odchylky Honzy13 jsou zvýrazněny červeně

Osvěžovny: ačkoli jich po cestě bylo mnoho, soustředili jsme se na estancii U vycpanýho ptáka, protože tam loni o Velikonocích bylo moc krásně a vařili výborné latte. Ovšem co bylo loni není dnes... Teď tam byla zima, ze zimního jídeláku 80% nabídky neměli, to co měli vařili evidentně v jednom friťáku a latte také neměli, protože měli rozbitý pressovar. Okamžitě jsme to přejmenovali na estancii "U zmrzlýho ptáka" a v zimě sem teda rozhodně už nejdem...

V Zátiší na Hájku jsme dali jen jedno pivo a ti otrlejší ozkoušeli i záchody, aby věděli, že něco takového se opravdu hned tak nevidí. Ti co toto zařízení již znali se naopak divili, že tu vůbec nějaké toalety jsou, protože se tu prý běžně chodí přes silnici ke zdi protilehlého kláštera

A že nám štěstí tentokrát nepřálo kvůli jakýmsi 60tinám ani ve vyhlášené hospůdce Na hrázi v Sobíně, to už jste si určitě přečetli v zápise od Honzy. Jen zařízení Na hrišti u Hvězdy bylo milé a příjemné a tak se ani nelze divit tomu, že jsme setrvali v jeho teplé pohostinné náruči do pozdních nočních hodin

Ještě jsou tu fotky od wewerky, od Jitky a od Honzy13, no a samozřejmě"nákolácká" diskuze.

A na závěr ještě nějaké ty zajímavosti, které jsme cestou viděli:

Prokopské údolí = nejsevernější výběžek Českého krasu, několik chráněných území, Jezírko, železniční trať s mohutnými viadukty nazývaný Pražský Semmering.

Ořech = původně gotický kostel Stětí sv. Jana Křtitele z konce 14. stol., zbarokizovaný a rozšířený v letech 1714 a 1733-36, pseudorománská věž pochází z r. 1858, v interieru obraz od J. Hellicha a socha sv. Cyrila od V. Levého a socha Metoděje od J. V. Myslebeka. Barokní fara z 18. stol., pamětní deska připomíná působení J. Š. Baara v letech 1895-97 a 1909-19.

Zbuzany = Automuseum Pragy.

Nučice = v r. 1037 majetek ostrovského kláštera. Podle archeologických nálezů se tu již v pravěku dobývala železná ruda, její ložiska pak byla opět objevena v r. 1845. V r. 1846 zahájena těžba, ukončena v r. 1946. V r. 1858 zahájila provoz Kladensko-nučická dráha, která spojovala kladenské železárny s Nučicemi, postupně byla prodloužena až na Mořinu. Zanikla s ukončením těžby. Novogotická kaple sv. Prokopa z let 1893-94, vedle ní památník nučické rudy z r. 1909. Místní muzeum.

Loděnice = průmyslová obec porpvé zmiňovaná v r. 1088, v lednu 1179 se tu utkala dvě přemyslovskáí knížata Bedřich a Soběslav II. Obec hodně utrpěla za třicetileté války. V okolí vápencové lomy. V r. 1921 archeologové objevili zbytky jednoduchých železářských pícek z keltského a římského období. O rozvoj obce se hodně zasloužil podnikatel Antonín Cífka (známý hoteliér od Černého koně v Praze), který zde vysadil vinnou révu. V r. 1880 hostil na svém zámečku následníka habsburského trůnu korunního prince Rudolfa a při této příležitosti vybavil sídlo novinkou - obloukovým osvětlením. Vybudoval první antukový kurt v Čechách a zorganizoval tu první tenisový turnaj podle anglických prqvidel. Obec je spojena i s továrnou na výrobu zvukových nosičů - v r. 1952 tady bylvyroben první čs. magnetofonový pásek, v r. 1953 první dlouhohrající deska, v r. 1961 první stereofonní gramodeska a v r. 1975 první kvadrofonní deska. Na západním okraji obce stojí zámeček z r. 1873 zv. Vinice, v centru kostel sv. Václava ze 14. stol. v r. 1725 přebudovaný barokně a barokní fara s mansardovou střechou. Socha sv. Zikmunda pochází zu doby kolem r. 1800.

Chrustenice = obec zmiňovaná již v 11. stol., v letech 1861 - 1965 v provozu jeden z nejvýznamnějších a největších dolů v oblasti - 84 pater zasahovalo až do hloubky 426 m. Dnes stálá expozice Chrustenická šachta. Mj. se tu natáčely epizody ze seriálu Zdivočelá země.

Nenačovice = ruční výroba skla ve sklářské huti.

Úhonice = jako majetek strahovského kláštera se ves připomíná v r. 1143. Pseudorománský kostel Zvěstování P. Marie z let 1896-98, hrobní kaple strahovských premonstrátů z r. 1799, barokní fara a starší hospodářský dvůr. Na návsi výklenková kaple sv. Floriána z r. 1855.

Hájek = bývalý klášter sv. Františka vybudovaný podle projektu C. Luraga a D. Orsiho v letech 1663-81, upravený v letech 1732-33 s loretánskou kaplí P. Marie - jedna z prvních v českých zemích, upravena v r. 1630. Na nádvoří mariánský sloup z r. 1703, barokní vstupní brána. Areál není přístupný. Mezi Prahou a Hájkem zbylo několik výklenkových kaplí z let 1720-26, původně s obrazy ze života P. Marie a sv. Františka. V letech 1950-90 zabírala areál armáda, dnes tu je opět řád františkánů, od r. 1994 probíhá rekonstrukce.

na hlavní stránku

copyright © vrstevniceJ 2006