t na kalendář

Vlna 50tin...

----------Original Mesage----------

Řítí se na nás vlna padesátin, tak posílám něco nostalgie na toto téma.
Brč
----------

Gratulujme si vzájemně k přežití - my, kterým je dnes kolem 50 let.

Podle dnešních pravidel a zákazů bychom my děti narozené v 50-tých letech, neměly vůbec šanci přežít:

Naše postýlky byly malované barvou, která obsahovala olovo.

Neměli jsme pro děti žádné bezpečné flaštičky na medicínu. Žádné pojistky na dveře a okna, a když jsme jeli na kole/koloběžce, neměli jsme helmy.

Pili jsme obyčejnou vodu z hadice a ne z lahví. Nejedli jsme "zdravou výživu", ale chleba a máslo, pili limonády s cukrem a nebyli jsme obézní, protože jsme pořád lítali někde venku. Z jedné flašky nás obvykle pilo několik, ale všichni jsme to ve zdraví přežili. Brzy ráno jsme si šli ven hrát a přišli jsme domů, teprve až se venku rozsvítily lampy.

Rodiče si užili pěkné nervy, ale mobily neexistovaly, takže nebylo kam volat a taky nás pořád neotravovali. Neměli jsme žádné playstationy, počítače ani internet, někteří neměli doma dokonce ani televizi, věříte, že někteří ani rádio? Takže jsme toho moc nenaseděli před žádnou obrazovkou. Ale zase jsme měli kamarády a byli jsme s nimi pořád někde venku. Spadli jsme ze stromu, řízli se, zlomili si ruku či nohu, vyrazili si zuby, ale nikdo kvůli těm úrazům nebyl tenkrát žalován. Měli jsme modřiny ze rvaček a ne od joysticku.

Našli jsme si hry s tenisákama, klackama a jedli jsme třeba kytky nebo trávu (a šťovík byl výtečný). I když nás druzí varovali, nikdy jsme si nevypíchli oko. Neptali jsme se rodičů pořád na něco, spíše jsme něco sami dělali - tedy bez rodičů. Moc jsme si také od rodičů nepůjčovali. Ono nebylo často ani moc co...

My jsme měli volnost ale i odpovědnost - naučili jsme se poradit si sami... No uznejte - přežilo by "dnešní" dítě v takových podmínkách? ...? No jistě, nemělo by šanci. ... A proto se svět musel změnit, aby dnešní děti přežily...

na hlavní stránku

copyright © vrstevniceJ 2006